This document is also available in English. Dieses Dokument ist auch auf Deutsch erhältlich.

[kuvani]Marko Mäkelä

Kymmenisen vuotta sitten, kun NCSA Mosaic teki WWW:tä tunnetuksi, ihmettelin, miksi monet tekivät saman kaavan mukaisia kotisivuja, joilla oli mainittu nimi, valokuva, harrastuksia ja verkon suosikkipaikkoja – satunnaisen kävijän kannalta hyödytöntä tietoa. Nyt, vuonna 2003, teen samantapaisen turhan kotisivun.

Taustatietoja

Kaikki, mitä et ole halunnut tietää minusta sekä ansioluetteloni.

Perheeni

Tapasin vaimoni Helin vuoden 2000 alussa. Kihlauduimme vuotta myöhemmin, ja meidät vihittiin 2002. Esikoisemme Väinö syntyi 2003 ja toinen poikamme Otso 2005.

Poikamme käyttivät kestovaippoja (vaimoni oli Kestovaippayhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja) ja ovat innostuneita pyöräilemisestä kuten isänsäkin. Vaimoni lähdettyä töihin huhtikuussa 2008 ryhdyin muutaman kuukauden ajaksi koti-isäksi, että voisin paremmin itse todeta, mitä kokeita Väinö innostuu tekemään viisivuotiaana.

[5-värinen sängynpeite][6-värinen sängynpeite][4-värinen tyynynpäällinen][Väinöllä on ensimmäistä kertaa 6-värinen
peitto suojanaan.]Olen antanut pojilleni matemaattisia virikkeitä pienestä pitäen. Suunnittelin heille kaksi peitettä, jotka annoin heidän isoäitiensä valmistettaviksi. Jämälangoista vaimoni teki tyynynpäällisiä.

Saa nähdä, minkä ikäisenä Väinö ja hänen pikkuveljensä Otso keksivät, mistä tässä kuvassa ja sen muodostaneissa ohjelmissa on kysymys.

Harrastuksiani

vanhat tietokoneet
Ensimmäisen tietokoneeni, Commodore 64:n, sain pitkän kinuamisen tuloksena vuoden 1986 keväällä. Lisää koneita hankin vasta 1990-luvulla, mutta juuriani en unohda: perustin vuonna 1993 FUNETin palvelimelle Commodore-tiedostoarkiston, josta huolehdin kesäkuuhun 2005 saakka. Minulla oli myös laajahko Commodore-konekokoelma, josta valtaosan annoin tutuille rakentelijoille kesällä 2009, kun Väinö alkoi tarvita oman huonetta. Oli minulla muitakin koneita, kuten jokunen Atari VCS 2600.
elektroniikka
Noin viisivuotiaana opin, ettei taskulampun polttimoa kannata kytkeä suoraan verkkovirtaan, vaikka 4,5 voltin LEGO-moottorin johdon voikin teipata polttimoon ja toisen pään liittää radionauhurin johtoon. Onneksi työnsin pistotulpan viimeiseksi seinään koetta tehdessäni. Digitaalielektroniikka ja sulautetut järjestelmät ovat minulle analogisia kytkentöjä helpompia.
ohjelmointi
Käytän mieluiten vapaita ohjelmistoja. En niinkään rahaa säästääkseni vaan siksi, että minun ja muiden on mahdollista muokata ohjelmia paremmin tarpeisiini sopiviksi. Minäkin olen kirjoittanut joitakin vapaita ohjelmia, pääasiassa C-kielellä.
pyöräily
Vaikka asumme pientaloalueella heikohkojen joukkoliikenneyhteyksien äärellä, emme ole hankkineet autoa. Niin lapset kuin tavaratkin kulkevat peräkärryissä. Vedenpitävien sivulaukkujen ja sadevaatteiden ansiosta voimme pyöräillä ympäri vuoden. Pitkät matkat kuljemme yleensä junalla tai linja-autolla.
OpenStreetMap
Vuoden 2009 alussa siirryin GPS-aikaan hankkimalla pyöräilykäyttöön sopivan navigaattorin, jonka kytkin tekemääni USB-dynamolaturiin. Koska kannatan avoimia järjestelmiä, liityin OpenStreetMap-yhteisön jäseneksi. On hienoa oppia uusia pyöräilyreittejä lähellä ja kaukana ja lisätä niitä kartalle. Pitkilläkin matkoilla voi käyttää rauhallisia pikkuteitä eksymättä. Käytän ja teen Garmin-laitteisiin sopivaa Suomen karttaa.
Android
Loppuvuodesta 2011, Garmin-laitteeni lakattua siirtämästä reittijälkiä tietokoneeseen hankin vesitiiviin ANT+Sport-antureita ymmärtävän SonyEricsson Xperia Active -älypuhelimen. Aion osallistua avoimen lähdekoodin GPS-ohjelmistokehityshankkeisiin, kuten Omat reitit ja OsmAnd+.
marko·makela(a)iki·fi