This document is also available in English. Dieses Dokument ist auch auf Deutsch erhältlich.

Marko Mäkelä: vanhat tietokoneet

Ensimmäisen tietokoneeni, Commodore 64:n, sain pitkän kinuamisen tuloksena vuoden 1986 keväällä. Lisää koneita hankin vasta 1990-luvulla, mutta juuriani en unohda: perustin vuonna 1993 FUNETin palvelimelle Commodore-tiedostoarkiston, josta huolehdin kesäkuuhun 2005 saakka.

Minulla on laajahko Commodore-konekokoelma. On minulla muitakin koneita, kuten jokunen Atari VCS 2600 sekä yksi Tangerine Oric-1 ja yksi Digital MicroVAX II.

Ohjelmisto

cbmconvert
Ohjelma muuntaa 8-bittisiin Commodore-tietokoneisiin liittyviä tiedostoja muodosta toiseen. Kehitin sen saadakseni Commodore-tiedostoarkiston yhtenäisemmäksi. Ohjelma sisältyy Debian GNU/Linux -jakeluun.
cbmlink
Tiedonsiirto- ja etäkäyttöohjelmisto 8-bittisille Commodore-tietokoneille. Kehitin ohjelman alun perin vuonna 1994 yhdessä Olaf Seibertin kanssa. Ohjelma sisältyy Debian GNU/Linux -jakeluun.
c2n: Commodore-kasettien koodauksen pakkaaja ja purkaja
Ohjelma pakkaa ja purkaa Commodore-tietokoneiden käyttämää äänikasettien tallennusmuotoa ja on sovitettavissa muillekin 8-bittisille järjestelmille. Sen todistaakseni liitin Commodore-kasettiaseman Tangerine Oric-1:een ja kirjoitin pakkaajan ja purkajan Oric-muodolle. Ohjelma sisältyy Debian GNU/Linux -jakeluun.
Veni vidi Vic!
Moniosainen demo Commodore Vic-20:lle

Laitteisto

Commodore 64:n ja Commodore 128:n sisäiset muistinlaajennukset
Sain luvan Pekka Pessin vuonna 1987 Mikrobitti-lehdessä julkaistun ohjeen kääntämiseen ja julkaisemiseen englanniksi. Myöhemmin sovitin kytkennän Commodore 128:lle.
C2N232
Laite on vanhojen tietokoneiden kasettiaseman paikalle liitettävä sovitin, joka siirtää 38400 bittiä sekunnissa. Laitteistosuunnitelmat, varusohjelmisto ja oheisohjelmat ovat vapaasti saatavilla ja muokattavissa. Olen valmistanut ja myynyt laitetta yli sata kappaletta, ja jokunen on rakentanut sellaisen itsekin.
Commodore-kasettiaseman liittäminen Tangerine Oric-1:een
Digitaalisen kasettiaseman liittäminen analogista kasettisoitinta käyttävään koneeseen, kuten Tangerine Oric-1:een tai Sinclair ZX Spectrumiin, vaatii hieman vaivannäköä.
Vic Flash Plugin
Vic-20-muistimoduli, jossa on riittävästi tilaa kaikille ajateltavissa oleville ohjelmille. Laitteistosuunnitelmat, varusohjelmisto ja oheisohjelmat ovat vapaasti saatavilla ja muokattavissa.
UltiMem
Vic Flash Plugin -ohjelmiston sovitus uudelle, kaupallisesti saatavissa olevalle laitteistolle.